Sałatki na upalne dni – na deser i na kolację

Latem dobrze jeść lekkie dania. W gorące dni, kiedy jest duszno i nie chce się jeść warto poeksperymentować z nowymi potrawami. Proponujemy sałatki, nie tylko owocowe na deser, ale również bardziej pożywne – na obiad lub kolację.

SAŁATKI na upalne dni

Sałatki to wybór dobry nie tylko w upały, ale także wtedy, gdy chcemy zadbać o naszą figurę. Można robić je z warzyw i owoców, ale te z dodatkiem serów, makaronu lub ryżu będą bardziej pożywne i syte, dzięki czemu zastąpią obiad.

  1. Sałatka z makaronem: makaron muszelki ugotowany i lekko przestudzony można połączyć z drobno posiekanymi pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią. Na koniec polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać parmezanem. Jest to jedno z popularnych dań we Włoszech.
  2. Sałatka z serem feta i miodem: sałata lodowa pocięta na małe kawałki zmieszana z małymi pomidorami i serem feta. Do tego robimy sos: mieszamy trzy łyżeczki musztardy z dwiema łyżeczkami miodu. Do sałatki dobrze jest dodać czarne oliwki.
  3. Sałatka z kurczakiem: drobno pokrojoną pierś kurczaka grillujemy na patelni, łączymy z ugotowanym ryżem, kapustą pekińską, kukurydzą z puszki i dodajemy sos zrobiony z ketchupu i majonezu.
  4. Sałatka owocowa: możemy ją przygotować w misce zrobionej z połowy arbuza – trzeba tylko wydrążyć miąższ, najlepiej łyżeczką do drylowania, następnie wrzucić do naszej „miseczki” pokrojone owoce: melon, kawałki pomarańczy, truskawek i bananów. Można polać jogurtem.
  5. Sałatka z arbuzem: arbuza wykroić łyżeczką do drylowania, połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, kukurydzą z puszki i ostrym żółtym serem. Wszystko polać jogurtem naturalnym i skropić odrobiną soku z cytryny.

Smacznego!!!

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+
Następny wpis

Zostaw odpowiedź