DIETA nie tylko dla figury.

Nasz mózg – korzystamy z niego codziennie, czy tego chcemy czy nie. Jest narzędziem, dzięki któremu oddychamy, odczuwamy, żyjemy. Im lepiej on działa, tym bardziej podnosi się jakość naszego życia. Powinniśmy o tym pamiętać i chronić go przed urazami, toksynami, stresem oraz trenować go, dotleniać i dobrze odżywiać – by działał szybciej, sprawniej i wydajniej. Niedobory składników odżywczych, szkodliwe oddziaływanie niektórych produktów na organizm lub alergiczne reakcje i zmienne poziomy glukozy we krwi, zależne od rodzaju spożywanej żywności – wszystko to, może mieć wpływ na stan umysłu.

Życie w biegu, ciągły brak czasu, wiele spraw na głowie. Realizujemy kolejne punkty z codziennej listy „do załatwienia”, pamiętamy o odebraniu garsonki z pralni, zrobieniu zakupów, zapłaceniu rachunków na czas i o tankowaniu samochodu. Ale bardzo często zapominamy o najważniejszym: o sobie, o naszym ciele, o naszym mózgu! Zapominamy o napełnianiu naszego baku, wysokiej jakości paliwem! A nieregularne i źle skomponowane posiłki, mogą być powodem braku energii, szybko zmieniającego się nastroju, kłopotów z zasypianiem, pamięcią, a nawet przyczyniać się do występowania stanów depresyjnych.

Mózg człowieka stanowi około 2% masy całego ciała, a zużywa aż 20% energii produkowanej przez nasz organizm. Dla uzyskania optymalnej wydajności umysłowej, potrzebujemy glukozy. Jej źródłem są węglowodany. Nie znaczy to, że mamy opróżniać cukierniczkę i pochłaniać batoniki, aby odżywić mózg. Idealnym źródłem glukozy, są węglowodany złożone. Znajdziemy je w nasionach i ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach i warzywach. Podczas ich trawienia, glukoza jest uwalniana stopniowo do krwi i organizm może ją optymalnie zagospodarować. Wymienione produkty zawierają dużo błonnika oraz witaminy i minerały, niezbędne do właściwego wykorzystania składników odżywczych.

Mózg w 80% składa się wody. Nie zapominajmy więc o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Woda mineralna, herbaty owocowe, ziołowe, zielone, białe i czerwone w sumie około 2 litrów na dobę.

Głównym składnikiem budulcowym naszego mózgu jest tłuszcz. Aby komórki mózgowe działały na najlepszym poziomie, musimy dostarczać nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, zwłaszcza omega 3. Pamiętajmy o tym, że NNKT nie są produkowane w naszym organizmie, więc gdy ich nie dostarczymy, będziemy odczuwać konsekwencje ich braku. Produkty bogate w NNKT to: olej lniany i rzepakowy, kawior, ryby, owoce morza oraz orzechy.

Do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, niezbędne są również witaminy z grupy B. Występują one głównie w pełnych ziarnach, wątrobie, soi, warzywach strączkowych i drożdżach piwnych. Niedobory prowadzą do osłabienia pamięci, kłopotów ze skupieniem uwagi i kojarzeniem oraz do bezsenności.

Komórki mózgu są wrażliwe na ataki wolnych rodników. Dlatego rola przeciwutleniaczy jest ogromna. Redukują one w znacznym stopniu ryzyko utraty pamięci, umiejętności oceny i rozumowania. Oprócz tego spowalniają procesy starzenia się i działają korzystnie na system odpornościowy. Różne rodzaje antyoksydantów, występują w różnych produktach, np.:

- beta-karoten marchew, dynia, morela, papryka czerwona, pomidor, natka pietruszki, szczaw, szpinak, sałata,

- witamina A: nabiał, masło, żółtka jaj, tłuste morskie ryby,

- witamina E: oleje roślinne, orzechy, kiełki, kukurydza, szpinak,

- witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, czerwona papryka, natka pietruszki, porzeczki, dzika róża, truskawki,

- selen: orzech brazylijski,

- polifenole: czerwone wino, herbata zielona, czerwona, biała.

Uważaj na to co jesz i o jakiej porze. W kontroli nad pracą mózgu, współzawodniczą bowiem dwa aminokwasy: tyrozyna i tryptofan. Pierwszy odpowiada za jasność i szybkość myślenia, długotrwałą pamięć, poczucie równowagi oraz przytomności umysłu. Produkty w których występuje tyrozyna to: mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. Drugi powoduje spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku, wywołuje sen i działa obniżająco na sprawność umysłu. Występuje m.in. w: bananach, nasionach słonecznika i mleku. Tryptofan bardzo skutecznie zmniejszy napięcie, poprawi nastrój i zadziała uspokajająco i przeciwdepresyjnie.

Jedząc, nie skupiaj się tylko na zaspokajaniu głodu. Pomyśl, że nasz organizm, potrzebuje aż 60 składników odżywczych, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Co najmniej 40 z nich, zalicza się do niezbędnych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Jedz regularnie, urozmaicone posiłki. Zamiast sporadycznie spożywać duże porcje, jedz częściej i mniej. Dbaj o prawidłową dietę! Nie zapominaj o mózgu!

(B&H)

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+

Zostaw odpowiedź