Cukier krzepi – czy na pewno?

Melchior Wańkowicz wymyślił hasło – Cukier krzepi! Dietetycy biją na alarm -  Cukier to puste kalorie! Cukier określono mianem białej śmierci, która powoduje nadwagę, problemy z układem krążenia, sercem  i cukrzycę. Mimo zatrważających statystyk, populacja ludzi otyłych wciąż rośnie, a choroby cywilizacyjne zbierają okrutne żniwo.

Biały cukier – główny winowajca nadwagi!

Słodkie przekąski, ciastka, lody, czekolada są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Pamiętajmy, że z otyłych dzieci wyrosną otyli dorośli z zaburzeniami odżywiania.

Głównym winowajcą wszelkich schorzeń jest sacharoza – biała, krystaliczna substancja rafinowana z soku trzciny cukrowej lub z buraka, wzmacniania wieloma innymi substancjami. Powoduje ona nadwagę, odkładając się  w komórkach tkanki podskórnej.

Cukier pozbawia  organizm potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca. Jest także produktem uzależniającym – nagłe odstawienie cukru powoduje symptomy odwykowe takie jak  znużenie, depresja, senność, bóle głowy.

Dieta bez cukru!

Cukier należy radykalnie odstawić lub znacznie zredukować ilość spożywanych produktów wytwarzanych na bazie cukru. Świetną słodką i zdrową przekąską jest musli. Owoce również stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy.

Czym zastąpić cukier?

Słodki smak towarzyszy nam już od dzieciństwa. Kojarzy się on z przyjemnościąi bezpieczeństwem.

Cukier można zstąpić nie mniej słodkimi zamiennikami:

  • Miód
  • Lukrecja
  • Syrop daktylowy
  • Kukurydza
  • Wanilia
  • Ksylitol (cukier brzozowy)
  • Maltoza (cukier słodowy)
  • Erytiol
  • Sorbitol

Są one bezpieczne dla organizmu i najmniej szkodliwe spośród wielu dostępnych na rynku sztucznych słodzików.

 

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+

Zostaw odpowiedź