Parabeny – niekorzystne konserwanty

Parabeny – jesteśmy do nich tak przyzwyczajeni, że ich obecność wydaje się zupełnie natu ralna. Zwłaszcza, że bardzo ułatwiają nam życie. Im bardziej przetworzone artykuły, tym więcej substancji konserwujących jest w nich zawartych. A gdyby nasze ulubione produkty były bez parabenów?…

W dzisiejszych czasach człowiek narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych: zanieczyszczone środowisko, smog, promieniowanie UV. Dodatkowo wszechobecny stres powoduje, że skóra jest szara, zmęczona, przesuszona, podatna na podrażnienia i alergie. Zadbajmy o skórę naszych klientów wybierając bezpieczniejsze produkty, które zarówno chronią jak i pielęgnują skórę.

Parabeny to estry kwasu hydroksybenzoesowego. Są to ciała stałe tworzące drobne, bezbarwne i bezzapachowe kryształki, które w powietrzu są odporne na rozpad pod wpływem wody  i roztworów kwasów. W środowisku kwaśnym działają grzybostatycznie natomiast są mało skuteczne w stosunku do bakterii. Parabeny to konserwanty, które zapewniają dłuższy termin wykorzystania produktu. Przedłużają trwałość składników aktywnych, które szybko ulegają rozpadowi. Nie modyfikują one właściwości produktów takich jak kolor, zapach czy konsystencja, dlatego stały się popularnymi środkami antyseptycznymi wykorzystywanymi w kosmetyce. Poza nimi w preparatach występują inne składniki tego typu. Dlatego rezygnacja z parabenów jest korzyścią dla skóry. Warto pamiętać, że produkty zawierające szkodliwe konserwanty mogą niekorzystnie wpływać na skórę i powodować reakcje alergiczne podczas ekspozycji na słońce. To jak będą one silne zależy od jej wrażliwości.

W przypadku skór alergicznych oraz zmagających się z problemem wrażliwości, zminimalizowanie wykorzystania parabenów lub ich pominięcie w produkcji zwiększa skuteczność kosmetyku. Osoby z trądzikiem różowatym, atopowym zapaleniem skóry czy inną dermatozą mogą wybrać bezpieczne kosmetyki bez ich dodatku. Aby przedłużyć trwałość kremów, mleczek czy balsamów pielęgnacyjnych, parabeny zastępowane są  innymi substancjami posiadającymi działanie konserwujące. Np. glikole w pierwszej kolejności posiadają właściwości nawilżające i podnoszące stopień wilgotności skóry, natomiast równocześnie stanowią doskonały środek przedłużający trwałość kosmetyku. Rolę  bakteriostatyczną spełniają także olejki eteryczne czy sorbitol, a ich stężenie, aby zapewnić dużą efektywność, dobiera producent.

Zastosowanie parabenów do przedłużenia trwałości kosmetyków jest powszechne. Na szczęście przy zanieczyszczonym środowisku, fotosmogu i szybkim tempie życia możemy poszukać dla siebie kosmetycznych preparatów łagodzących naszą skórę, które nie zawierają  szkodliwych konserwantów. Parabeny  poza kosmetykami przyjmujemy nieświadomie w pożywieniu. Dostają się do naszego organizmu bezpośrednio z takich produktów jak ciasta, przyprawy, soki owocowe, mrożonki, dżemy czy konfitury.  O wpływie parabenów na organizm możemy dyskutować, jednak wiele firm w reakcji na zaistniałe wątpliwości dotyczące konserwantów tworzy w ramach swojej oferty nie zawierające parabenów produkty eco, które są odpowiedzią na wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów.

(Małgorzata Stobryń)

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+

Zostaw odpowiedź