Jedz pomidory – ich wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić

W okresie letnio-jesiennym(zimą też) pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną… Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.

Pomidory dotarły do nas za sprawą Kolumba zza oceanu – ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie wciąż jeszcze spotkać ich dziko rosnące krzewinki. Do Polski, podobnie jak i wiele innych ogrodowych smakołyków, sprowadziła go królowa Bona. Od tej pory zawładnął niepodzielnie naszymi sercami, stając się niezbędnym składnikiem wielu dań naszej kuchni. Doceniono nie tylko jego walory smakowe, lecz także zdrowotne – częściej gości dziś w naszej codziennej diecie dzięki licznym przetworom, przede wszystkim sokom.

Odkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik – likopen, barwnik nadający tym owocom głębokiego czerwonego koloru, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Badania wykazują, że jest on zdecydowanie łatwiej przyswajany przez nasz organizm w postaci lekko przetworzonej, przez co sok pomidorowy okazuje się być bardziej wartościowy niż same owoce.

Nie ma większej korzyści dla naszego organizmu niż łączenie przyjemnego z pożytecznym. Sok pomidorowy może być także środkiem zaradczym na częstą skłonność do przejadania się – zawiera dużo błonnika i mało kalorii (zaledwie 23 kcal na 100 ml), szybko dając poczucie sytości, zbawienne dla odchudzających się. Jego zadaniem jest również pobudzanie przemiany materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Pomidory stanowią też pomoc w uzyskaniu nie tylko szczupłej sylwetki, lecz także – pięknej skóry. Zawarta w nich witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie działa na urodę nie tylko w diecie, lecz także w zastosowaniu zewnętrznym – warto wiedzieć, smarowanie twarzy lub rąk sokiem pomidorowym ma moc rozjaśniania przebarwień i łagodzenia zmian trądzikowych.

Pomidory to także nieocenione źródło witamin oraz pierwiastków takich jak żelazo czy potas. Szczególnie ważny jest ten drugi, który aktywnie neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Obecność potasu sprawia również, że opisywane warzywo wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe, wzmacniając je u osób pracujących przy komputerze i spędzających czas przed telewizorem. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.

Nadziewane pomidory:

Składniki: 

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 filety anchois, osaczone i posiekane
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cukier świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania: 

  • 1 Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok.
  • Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki.
  • Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
  • 2 Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem.
  • Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów.
  • 3 Pieczemy przez 15 min, od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
  • 4 Podajemy gorące lub letnie.

Uwagi:

Piec w temperaturze: 190°C
Porcje: 6
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Kalorie: 285 kcal
Tłuszcz: 1,5 g

SMACZNEGO!!!

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+
Poporzedni wpis
Następny wpis

Zostaw odpowiedź