Wanilia – aromatyczny afrodyzjak

„O wieków jest uważana za afrodyzjak, ale swoją karierę zawdzięcza przede wszystkim niezwykłemu aromatowi. Dzisiaj ten zapach znają wszyscy, ale odkrycie sekretów wanilii nie było proste. Wanilia kusiła, intrygowała i kazała się długo zdobywać.

Jako pierwsi obłaskawili ją Aztekowie, a odkrycie jakiego dokonali nie było banalne. Nieprzetworzony owoc wanilii nie pachnie – dopiero kilkumiesięczny proces leżakowania i suszenia pozwala wydobyć z rośliny niezwykły aromat. Technologia przetwarzania wanilii została później znacznie udoskonalona, ale to właśnie Aztekom roślina zdradziła swoją pierwszą tajemnicę i… natychmiast podbiła ich serca. To na dworze azteckiego władcy Montezumy doszło do pierwszego spotkania tej królowej przypraw i świata europejskiego. Kiedy hiszpański konkwistador Hernan Cortes skosztował napoju sporządzonego z ziaren kakaowca z dodatkiem wanilii, wiedział, że Europa musi poznać ten smak.

Aby wanilia obrodziła

Konkwistadorzy sprowadzili wprawdzie wanilię do Europy, ale szybko okazało się, że roślina nigdzie poza Meksykiem nie chce wydawać owoców. Na nic się zdały liczne próby, ani słońce Afryki, ani troskliwe zabiegi hodowców nie dawały rezultatów. Dopiero w XIX w opracowano metodę „sztucznego zapylenia” wanilii. Bo chociaż jej kwiaty są dwupłciowe, roślina potrzebuje pomocy owadów aby móc zawiązać owoce. To właśnie tych małych pomocników zabrakło jej na emigracji. Kiedy zagadka została rozwiązana plantacje wanilii pojawiły się są na Madagaskarze, w Ugandzie i Indonezji, na Seszelach i Antylach Francuskich.

Wanilia zakwita jedynie w nocy i musi być zapylona w ciągu kilku godzin.

Od kuchni do sypialni

Tymczasem wanilia zdążyła już podbić najwykwintniejsze stoły. W roku 1602 została zaliczona w poczet przypraw, które mogą być używane na stole brytyjskiej królowej. Jej kariera w cukiernictwie okazała się zawrotna, ale nie mniejsze wrażenie wywarła na producentach perfum i kosmetyków. Wanilia jest najczęściej używana do aromatyzowania ciast, tortów, deserów, czekolady, puddingów, likierów ale jej dodatek stosuje się również do wykwintnych potraw z cielęciny oraz do sosów.

W kosmetyce wanilia jest ceniona nie tylko ze względu na piękny zapach – olejek waniliowy ma właściwości nawilżające i regenerujące oraz zapobiega starzeniu się skóry.

Aromatyczna przyprawa jest też ponoć afrodyzjakiem, a w homeopatii jest używana do leczenia impotencji.”

Śniadanie dla dwojga.

Omlet biszkoptowy rzymski

Omlet biszkoptowy rzymski

Składniki:

- 8 jaj,
- 0.5 szkl. cukru pudru,
- 4 łyżki mąki,
- wanilia lub cukier waniliowy,
- skórka z cytryny,
- łyżka masła.

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, utrzeć je z cukrem w kamiennej misce. Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo do utartych żółtek na przemian z mąką, nie przerywając mieszania. Do wymieszanej masy dodać skórkę startą z cytryny i wanilię, wylać na patelnię o średnicy 30 – 35 cm, na rozpuszczone masło. Omlet smażyć na przykrytej patelni na płycie kuchennej lub rumienić w piekarniku na złoty kolor. Na upieczony omlet nałożyć przez środek konfiturę albo dżem.

Smacznego!!!

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+

Zostaw odpowiedź