Kwas glikolowy (AHA) i jego właściwości

Kwas glikolowy (naturalnie występuje w trzcinie cukrowej) został wprowadzony jako środek leczniczo-kosmetyczny ćwierć wieku temu. Obecnie dzięki nowym sposobom jego stosowania przeżywa renesans i będzie jednym z elementów terapii dermatologicznej XXI wieku.
Może on być stosowany w różnych stężeniach. Od zastosowanego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Daje to możliwość dobrania stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.

W stężeniach do 15% kwas glikolowy ma bardzo efektywne działanie nawilżające, niewidoczne dla oka działanie złuszczające na powierzchniową warstwę rogową naskórka, oraz wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej poprzez pobudzanie aktywności fibroblastów.

Wyższe stężenia (20%-35%) oprócz działania nawilżającego i oczyszczającego skórę (np. trądzikową) daje efekt powierzchniowego peelingu.

Wysokie stężenia (50%-70%) złuszczają naskórek i silnie pobudzają procesy regeneracje w skórze właściwej.

Wielokrotne stosowanie kwasu glikolowego ma bardzo korzystne działania na skórę właściwą prowadząc do zwiększenia jej grubości o około 25% (skóra z wiekiem ulega ścienieniu) bez wywoływania stanu zapalnego. Przy długotrwałym stosowaniu (6 miesięcy i dłużej) preparatów zawierających kwas glikolowy dochodzi do odbudowy włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry. Równolegle obserwuje się zwiększoną produkcję włókien kolagenu i mukopolischarydów, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i długofalowej poprawy biologicznych i elastycznych właściwości skóry.

Zastosowanie kwasu glikolowego w peelingu:
  • Usuwanie przebarwień (piegi, ostuda, plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne).
  • Przyspieszenie odnowy komórkowej.
  • Redukcja drobnych i głębszych zmarszczek – efekt odmłodzenia.
  • Spłycenie blizn.
  • Zapobieganie starzeniu się skóry.
  • Zmiękczenie i wygładzenie skóry.
  • Nawilżenie skóry.
  • Poprawa barwy i faktury skóry.
  • Trądzik grudkowaty, zaskórniki.
  • Suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych.

Kwas glikolowy – jest najbezpieczniejszym, nowoczesnym specyfikiem służącym w terapii regeneracji skóry i leczeniu przebarwień, jeżeli przestrzega się procedury jego aplikacji.
Należy pamiętać, że kwas kwasowi nierówny. Na rynku znajdują się kwasy częściowo zneutralizowane tzn. 70% to 48% dostępności wolnego kwasu.
Bio-dostępny jest tylko wolny kwas glikolowy, ponieważ tylko on ma właściwości terapeutyczne i głębokiej penetracji skóry.

Zabiegi na bazie kwasów stały się w ostatnim czasie bardzo popularne i efektywne.
Dzisiejsza kosmetyka, pozbawiona kwasów, byłaby bezradna na wiele problemów estetycznych, dermatologicznych i kosmetycznych skóry.

ZAPRASZAMY!!!

Udostępnij:Share on FacebookShare on Google+
Poporzedni wpis
Następny wpis

Zostaw odpowiedź